Strony

sobota, 31 maja 2014

Koktajl truskawkowy na maślance


Orzeźwiający koktajl truskawkowy - błyskawiczny do przygotowania. Idealny na gorące dni. Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek.

środa, 28 maja 2014

Deser truskawkowo-jogurtowy z granolą


Błyskawiczny do przygotowania deser truskawkowo-jogurtowy z dodatkiem granoli. Idealny na gorące dni. Jeżeli nie macie granoli to zastąpcie ją zwykłymi płatkami śniadaniowymi. Przepis dodaje do akcji: Milion smaków truskawek


Składniki:
świeże lub mrożone truskawki
jogurt naturalny
cukier do smaku
cukier waniliowy do smaku
granola

Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek (mrożone wcześniej odmrozić). Owoce zmiksować za pomocą blendera. Pod sam koniec posmakować, dosłodzić do smaku i ponownie zmiksować (tak, aby cukier się rozpuścił). Do pucharka dodać mus truskawkowy, następnie 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki granoli itp. Deser najlepiej smakuje po 5 minutach od przygotowania (granola wtedy lekko namięknie). 



Milion smaków truskawek

wtorek, 27 maja 2014

Ciasto biszkoptowe (bez tłuszczu) z truskawkami


Miękki, puszysty biszkopt z truskawkami. Znika w błyskawicznym tempie. Idealne ciasto na nadchodzący sezon truskawkowy. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek.


poniedziałek, 26 maja 2014

Krem szparagowy (zielone szparagi)


Błyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny -  krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami.  

Składniki:

1/2 kg zielonych szparagów
2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek
sól, pieprz
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
grzanki serowe (chleb, starty ser)




Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić na 3-4 kawałki w taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć  mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowany krem podawać z główkami szparagów i serowymi grzankami.






Pulpety indyczo-wieprzowe zapiekane z kaszą i botwinką


Zapiekane pulpety to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Przygotowanie samego dania zajmie wam 10 minut, a później tylko pieczenie i gotowe! Polecam to danie wszystkim osobom, które uwielbiają botwinkę.


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego indyczo-wieprzowego
1 saszetka kaszy pęczak (100 g)
2 gałązki botwinki
2 szklanki wody
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra
natka pietruszki
bazylia suszona
1 łyżka oleju bądź oliwy z oliwek


Mielone mięso przełożyć do miski, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, paprykę ostrą, bazylią i natką pietruszki. Wszystko ze sobą wymieszać i uformować pulpety, które umieścić na dnie naczynia żaroodpornego (do masy nie musicie dawać bułki tartej czy jajka). Kaszę z saszetki wsypać na pulpety, a na sam koniec dodać posiekaną botwinkę i zalać 2 szklankami wody. Na sam wierzch wlać olej i delikatnie przyprawić (solą, pieprzem) - nie mieszać! Piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180°C. 




Pomysł i przepis na danie zaczerpnięty ze strony kotlet.tv 

Sorbet truskawkowo-pomarańczowy



Sorbet truskawkowo-pomarańczowy - idealny na gorące dni. 
Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek.



Składniki:
1/2 kg truskawek
sok z połowy cytryny
100 ml soku pomarańczowego
1/3 szklanki cukru


Owoce umyć i lekko osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i za pomocą blendera wszystko ze sobą zmiksować. Na sam koniec dodać cukier, sok z cytryny i sok pomarańczowy. Ponownie wszystko ze sobą zmiksować. Posmakować, jeśli masa jest zbyt słodka dodać więcej soku z cytryny. Gotową masę przelać do foremek i zamrozić. 








Milion smaków truskawek

sobota, 24 maja 2014

Wafle kajmakowo-orzechowe


Kolejny pomysł na wykorzystanie suchych wafli - tym razem z masą krówkowo-orzechową. Najlepiej smakują od razu po wyjęciu z lodówki.
Przepis dodaję do akcji Jak ugryźć wafla.


Składniki:

1 opakowanie masy krówkowej (tj. kajmaku)
100 g serka mascarpone
kilka łyżek masła orzechowego
4 okrągłe wafle




Masę krówkową przełożyć do wysokiego naczynia, dodać serek mascarpone i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Wafle przekładać na przemiennie masą krówkową i orzechową. Przygotowane wafelki obciążyć czymś ciężkim i schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na zgrabne kawałki.





Jak ugryźć wafla

piątek, 23 maja 2014

Chłodnik z botwinki


Pyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny. 

środa, 21 maja 2014

Łosoś podany na szpinaku


Jeżeli nie przepadacie za szpinakiem wypróbujcie mój przepis na to warzywo. 
Po za tym połączenie łososia i szpinaku... wyśmienity smak :)
Przepis dodaje do akcji: Czas na szpinak 4!

Składniki:

świeży łosoś (porcje dopasować wg ilości osób)
250 g świeżego szpinaku
1-2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
100 g masła
sól, pieprz
sok z cytryny
przyprawa do sałatek ziołowo-koperkowa



Na samym początku łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do sałatek, a na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Przygotowanego łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 25-30 minut w 180°C (najlepiej pod przykryciem). W międzyczasie szpinak umyć, a czosnek drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło i przesmażyć posiekany szpinak. Gdy lekko zmieni kolor, dodać szpinak. Gdy zmniejszy swą objętość przyprawić solą oraz pieprzem, a także zalać go śmietaną 30%. Chwilę gotować, aby lekko zredukować sos. Powyższe danie najlepiej smakuje z ziemniakami. Gdy łosoś będzie gotowy to położyć go na przesmażonym szpinaku. 






Czas na szpinak 4!

wtorek, 20 maja 2014

Sałatka ryżowa z surimi, ogórkiem konserwowym i kukurydzą



Poniższa sałatka to połączenie ryżu, paluszków surimi, kukurydzy i ogórka konserwowego. Warto dodać, że surimi to mięso ze zmielonych białych ryb. Sałatka znika w szybkim tempie. Idealna na śniadanie lub kolację. 


Składniki:

pół opakowania paluszków surimi (100 g)
pół puszki kukurydzy konserwowej
1 woreczek ryżu parboiled (wg mnie najlepszy ryż do sałatek)
2 ogórki konserwowe
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu


Ryż ugotować i ostudzić. W międzyczasie ogórki pokroić w drobną kostkę, a surimi w plasterki. Do miski wsypać odsączoną kukurydzę, ogórki, paluszki surimi i ryż. Przyprawić solą i pieprzem, a za pomocą majonezu wszystko ze sobą połączyć. Włożyć do lodówki, aby smaki mogły się "przegryźć". Sałatka najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona.