piątek, 30 września 2016

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem (gyros)



Kolejny pomysł na sałatkę z kurczakiem. Połączenie selera naciowego, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i udek z kurczaka przyprawionych mieszanką gyros. Prosto, szybko i bardzo smacznie.

środa, 28 września 2016

Gołąbki w sosie pomidorowym

 

Czy są tutaj wielbiciele gołąbków? :) Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na gołąbki z kapustą pekińską zapiekane w piekarniku. Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania sznurkiem.

wtorek, 27 września 2016

Kapusta po bawarsku


Kapusta po bawarsku to świetny dodatek do obiadu. Lekko słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek. Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :)


poniedziałek, 26 września 2016

Fuczki - placki z kiszoną kapustą


Fuczki to pomysł na proste, tanie i wegetariańskie danie. Nazwa dania wywodzi się z Bieszczad i są to placki z ciasta naleśnikowego wraz z dodatkiem ugotowanej kiszonej kapusty. Fuczki będą świetnie smakować podane ze śmietaną jak i ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pieczeniowym. 


niedziela, 25 września 2016

Rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami

 

Ciasto idealne do niedzielnej kawy - rolada bezowa z kremem śmietanowym i malinami ♥ Ciasto, które musicie wypróbować :) Beza przygotowana w poniższy sposób będzie miękka i puszysta. Perfekcyjnie pasuje do kremu na bazie śmietany kremówki i mascarpone oraz kwaśnych malin. 


sobota, 24 września 2016

Szynka duszona w sosie cebulowym


Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca. 

piątek, 23 września 2016

Babka makowa



Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis. 

środa, 21 września 2016

Sałatka z kalafiorem, pomidorami i serem feta


Jeżeli nie macie pomysłu na wykorzystanie kalafiora to zachęcam do przygotowania wegetariańskiej sałatki. Wystarczy, że wymieszacie ugotowanego kalafiora z pomidorami, koperkiem i serem feta. Taka sałatka najlepiej smakuje z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku.


wtorek, 20 września 2016

Sałatka z selerem naciowym, winogronem i kukurydzą


Czy są tutaj wielbiciele selera naciowego? :) Na samym początku warto podkreślić, że seler naciowy to warzywo niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie. 

środa, 14 września 2016

Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką


Kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami.  Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku. 

wtorek, 13 września 2016

Pieczony schab w sosie kurkowym


Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa. Dzisiaj zachęcam do upieczenia schabu i podania go z pysznym sosem kurkowym wraz z dodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. 

poniedziałek, 12 września 2016

Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem


Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :)

niedziela, 11 września 2016

Kokosowy pudding z nasionami chia


Kokosowy pudding z nasionami chia to pomysł na bardzo smaczny deser. Lekko kremowy, a zarazem galaretowaty. Prosty i łatwy do przygotowania :) Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i mleczkiem kokosowym, wymieszać oraz schłodzić. Polecam!

sobota, 10 września 2016

Pstrąg łososiowy z piekarnika



Dzisiaj zachęcam do przyrządzenia pieczonego pstrąga łososiowego, którego przygotowanie zajmie Wam niecałe 30 minut :) Pieczony pstrąg jest bardzo soczysty i jak dla mnie smaczniejszy niż łosoś. Pomijając to, że pstrąg łososiowy jest o wiele tańszy niż łosoś. Podczas pieczenia, naczynia żaroodpornego nie trzeba przykrywać żadną pokrywką.

czwartek, 8 września 2016

Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa


Sos kurkowy to dodatek idealny do pieczonego mięsa, makaronu jak i do podania ze świeżym pieczywem. Uwierzcie mi na słowo, że taki sos jest bardzo prosty do przygotowania, smaczny i aromatyczny.  


środa, 7 września 2016

Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami


Po krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami.  

piątek, 2 września 2016

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami





Tak jak już kiedyś pisałam - żołądki to podroby, które albo się uwielbia albo nienawidzi :) Poniższy gulasz możecie przygotować w szybkowarze lub w zwykłym garnku. Pamiętajcie o tym, że trzeba go gotować na małym ogniu tak długo, aż żołądki będą miękkie. Gulasz na bazie żołądków drobiowych z dodatkiem cebulki i pieczarek będzie świetnie smakować podany, np. z kaszą gryczaną.