sobota, 13 stycznia 2018

Sałatka z zupek chińskich


Sałatka idealna na domówkę - szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Jej głównym składnikiem jest makaron z zupek chińskich, który należy zalać wrzącą wodą i pozostawić do ostygnięcia. Jestem pewna, że poniższą sałatką zaskoczycie domowników 😋




Składniki na 1 dużą miskę:
2 zupki chińskie (łagodne, o smaku kurczaka) + 1,5 szklanki wrzącej wody
1 puszka kukurydzy
1/2 kapusty pekińskiej
1 duża, czerwona papryka
1/2 długiego ogórka
200 g szynki
3 łyżki majonezu
ewent. 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku


Makaron pokruszyć. Zalać wrzącą wodą i wsypać do niego jedną saszetkę przypraw z zupki chińskiej. Odstawić, aż do wchłonięcia wody przez makaron. W międzyczasie paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Kapustę umyć i drobno pokroić. Wędlinę pokroić w kostkę. Do makaronu (ewentualny nadmiar nie wchłoniętej wody należy odlać) dodać paprykę, ogórka, kukurydzę, natkę pietruszki, wędlinę i poszatkowaną kapustę. Całość wymieszać. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem i dodać majonez oraz jogurt naturalny. Ponownie wymieszać. Przed podaniem, sałatkę schłodzić w lodówce.

Od lewej strony: pokruszony makaron zalany wrzącą wodą i składniki sałatki przed wymieszaniem
Składniki przed i po wymieszaniu