wtorek, 21 maja 2019

Zupa ziemniaczana z wołowiną i świeżymi pomidorami


Pomysł na lekką, warzywną zupę – przygotowaną na bazie wołowiny wraz z dodatkiem młodych ziemniaków, pora, marchewki oraz świeżych pomidorów. Sycąca i bardzo smaczna. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekanym koperkiem. Na drugi dzień po przygotowaniu, zupa zmieni kolor na delikatnie czerwony (przez dodatek pomidorów).  


Składniki na 6 porcji:
co najmniej 0,5 kg miękkiej wołowiny bez kości
1,5 l wody
1 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
1 mały por (tylko jasna część)
1 cebula
3 małe marchewki
1/4 kawałka selera
3 duże pomidory, np. malinowe
1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml)
3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz

do podania
posiekany koperek


Wołowinę umyć i przekroić na 2-3 kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać mięso (powinno być przykryte wodą!), listki laurowe oraz ziele angielskie. Mięso gotować 1,5 godziny na małym ogniu (pod przykryciem). W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Seler obrać. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa (ziemniaki, marchewkę, pora, selera oraz cebulę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać pomidory i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać odrobinę gorącej zupy oraz całość ze sobą połączyć), zupę wymieszać oraz zagotować. 

Gotowanie wołowiny i warzyw




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz