Strony

wtorek, 31 marca 2020

Chleb łyżką mieszany pieczony w naczyniu żaroodpornym



Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na domowy chleb z miękkim środkiem i chrupiącą skórką, który jest łatwy i szybki do przygotowania. Poniższe pieczywo należy upiec w naczyniu żaroodpornym. Na początku wszystkie składniki na chleb należy wymieszać ze sobą (za pomocą łyżki) i ciasto pozostawić do dwukrotnego wyrośnięcia. Gotowe ciasto chlebowe przełożyć do gorącego naczynia żaroodpornego i upiec. Prawda, że przygotowanie domowego chleba brzmi bardzo prosto? 😊 Ps. Chleb najlepiej smakuje w dniu pieczenia. 



Składniki na 1 duży bochenek:
5 szklanek z lekkim czubkiem mąki pszennej (750 g)
2 szklanki letniej, przegotowanej wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka zwykłego cukru
1 łyżka oleju
25 g świeżych drożdży



Drożdże pokruszyć, wsypać do nich cukier, 1 łyżeczkę mąki i wlać 1/3 szklanki letniej, przegotowanej wody. Drożdże rozpuścić i rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej, pozostałą ilość wody i wyrośnięty rozczyn. Za pomocą łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy; około 30 minut). Ciasto przełożyć na blat posypany odrobiną mąki i chwilę wyrobić. Ciasto ponownie przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia (około 30 minut). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 225°C i włożyć do niego naczynie żaroodporne (razem z pokrywką). Do gorącego naczynia przełożyć wyrośnięte ciasto. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 195°C i 40 minut. po upływie czasu, zdjąć pokrywkę i chleb piec jeszcze 20-25 minut (do zarumienienia wierzchu chleba). Naczynie wyjąć z piekarnika. Chleb kroić po ostudzeniu


Przygotowywania ciasta chlebowego

Etapy wyrastania ciasta

Etapy pieczenia chleba





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz