Od zawsze awokado kojarzyło mi się z mdłym owocem, który lepiej omijać szerokim łukiem. Odkąd spróbowałam musu czekoladowego z awokado - diametralnie zmieniłam o nim zdanie! Pyszny, kremowy, czekoladowy krem - w smaku przypomina sklepowe deserki czekoladowe.
Składniki na 2 porcje:
1 dojrzałe awokado (tzn. musi być dosyć miękkie) 1/3 szklanki mleka 3 łyżki ciemnego kakao (nie mylić z rozpuszczalnym!) 2-3 łyżki miodu migdały do dekoracji
1. Awokado pozbawić skórki, pestki i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Do wysokiego naczynia dodać pokrojone awokado, kakao, mleko i miód.
3. Za pomocą blendera wszystko ze sobą zmiksować (aż powstanie jednolita, gładka masa). Przygotowany mus przełożyć do pucharków i udekorować posiekanymi migdałami. Przed podaniem najlepiej schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz