Krówki są to mleczne cukierki, które wytwarza się z mleka, cukru i masła. Poniżej podaje przepis na kruche krówki, tzn. nie będą miękkie w środku. W smaku przypominają cukierki toffi i idealnie pasują do kubka gorącej kawy.
1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
80 g masła
1. Do rondelka dodać zagęszczone mleko, masło, cukier puder i cukier waniliowy. Przygotowane składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą trzepaczki.
2. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa po kilku minutach zacznie zmieniać kolor - aby krówki wyszły idealne, masa musi być delikatnie brązowa. Doprowadzenie masy do takiego stanu zajmie około 15-20 minut.
Nigdy nie jadłam domowych krówek, więc jestem bardzo zaciekawiona smakiem ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
Usuń