Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto.
Składniki:
ciasto drożdżowo-francuskie
1 kg mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
25 g świeżych drożdży
400 ml letniego mleka
2 duże jajka + 1 żółtko
pół łyżeczki soli
masło (120 g + 300 g)
nadzienie
0,5 kg białego maku
1 czubata szklanka cukru
1/2 szklanki miodu
1 opakowanie obranych migdałów (100 g)
4 duże jajka
85 g masła
80 g rodzynek
280 g biszkoptów
lukier
2-3 szklanki cukru pudru
kilka łyżeczek przegotowanej wody
posiekane orzechy włoskie
1. Na samym początku przygotować nadzienie:
- mak wypłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać wrzącą wodą (musi przykryć cały mak); gotować na małym ogniu około 30-35 minut,
- ostudzony i odsączony mak zmielić trzykrotnie na najmniejszych oczkach,
- migdały zalać wrzątkiem, odczekać 5-10 minut i pozbawić skórki,
- za pomocą maszynki zmielić rodzynki i migdały,
- następnie dodać do niej pokruszone biszkopty i jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera,
- przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce.
- przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce.
2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie:
- 300 g masła schłodzić w zamrażalce,
- w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła,
- do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki oraz wlać pół szklanki ciepłego mleka i za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą połączyć; odstawić w ciepłe miejsce i poczekać, aż rozczyn podwoi swoją objętość,
- zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- na 2/3 części rozwałkowanego ciasta wyłożyć masło (należy pozostawić 1-2 cm marginesu bez masła!),
- po 3 krotnym rozwałkowaniu i składaniu ciasta - przykryć je przezroczystą folią i pozostawić w lodówce na całą noc (lekko podrośnie).
Przekrój ciasta na rogaliki marcińskie |
4. Gdy rogale ostygną posmarować je lukrem i od razu posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.
* Polecam podzielić je na dwie części, ponieważ łatwiej i szybciej wyrobicie ciasto
Pomysł na przepis: cynamonowypyl.blox.pl
Pomysł na przepis: cynamonowypyl.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz