Pomysł na szybki i niedrogi obiad – pieczone kawałki
kurczaka z młodymi ziemniakami i cebulką. Danie obiadowe, które samo się robi. Jeżeli nie macie zbyt
dużo czasu, aby przygotować ciepły posiłek to wypróbujcie poniższy przepis. Spokojnie poniższą zapiekankę możecie przygotować dzień wcześniej. Danie nie jest suche, ponieważ podczas pieczenia powstanie bardzo duża ilość sosu. Do poniższego dania użyłam młodych ziemniaków, których nawet nie obierałam (w końcu całe danie
miało być szybkie do przygotowania :) ).
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków (surowych)
2 udka i 2 podudzia z kurczaka
2 małe cebulki
sól, pieprz
przyprawa do pieczonego kurczaka
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
olej
Mięso umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem oraz
przyprawą do kurczaka. Ziemniaki porządnie umyć i pokroić na 4 części. Do
naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki i delikatnie polać je olejem. Ziemniaki
przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie na nie ułożyć kawałki kurczaka. W
małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną
marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić
do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym
czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około
20-25 minut. Ziemniaki muszą być miękkie, a mięso zarumienione.
Przygotowywanie składników do zapiekanki |
Zapiekanka przed pieczeniem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz