Świetny pomysł na weekendowe śniadanie dla dwojga – jajka zapiekane
w pomidorach. Uwielbiam rozpływające się żółtka, więc poniższe danie bardzo przypadło mi do smaku. Warto dodać, że po upieczeniu łatwo zdjąć skórkę z
pomidorów.
Składniki na 2 porcje:
2 duże pomidory
2 jajka
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Pomidory umyć, osuszyć i odciąć kapelusze. Delikatnie za
pomocą noża i łyżeczki wyjąć miąższ (uwaga – nie można uszkodzić spodów
pomidorów!). Wydrążone pomidory przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajka.
Oprószyć przyprawami. Pomidory zapiekać w 180°C tak długo, aż białka się
zetną (około 20 minut). Przed podaniem ozdobić kapeluszami z pomidorów i listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz