Szynka w sosie własnym to pomysł na niedzielny obiad jak i
danie na delegację. Takie mięso wymaga bardzo długiego czasu duszenia, ale…
smak Wam wszystko wynagrodzi :) Szynka przygotowania w poniższy sposób będzie soczysta, krucha i bardzo smaczna. Takie mięso
świetnie smakuje podane z ziemniakami i ogórkami konserwowymi.
Składniki na 4-5 porcji:
około 1 kg szynki wieprzowej
sól, pieprz
przyprawa do wieprzowiny
2 małe cebule
3-4 liście laurowe
mąka do obtoczenia
masło klarowane/ olej do smażenia
Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w około 2 cm plastry. Mięso
przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na
kilka godzin. Następnie w garnku roztopić masło/bądź rozgrzać olej. Kawałki
szynki obtoczyć w mące. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany to każdy plasterek szynki obsmażyć z obu stron. Przesmażone mięso odłożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać około 2-3
szklanki wody. Dodać liście laurowe. Ułożyć przesmażone kawałki mięsa (woda musi przykryć plasterki szynki, ewentualnie dolać odrobinę więcej wody). Cebulę obrać, przekroić na pół
i dodać do garnka. Całość przykryć pokrywką. Dusić około 2-3 godziny na małym
ogniu. Mięso musi być miękkie. Ewentualnie przedłużyć czas duszenia. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli chcecie otrzymać gęsty sos to zdejmijcie pokrywkę i całość gotujcie, aż do redukcji sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz