Kotlety mielone z dodatkiem smażonej cebulki, pieczarek i
zielonej pietruszki podane z młodymi ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł
na smaczny obiad. Mięso mielone najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem,
aby lekko „przeszło” przyprawami. Takie
kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.
Składniki na porcje dla 4 osób:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki
1 cebula
kilka pieczarek
kilka gałązek zielonej pietruszki
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
Cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli,
dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki będą
miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić
solą oraz pieprzem. Następnie wbić jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać drobno posiekaną zieloną pietruszkę. Jeśli masa jest
zbyt rzadka – wsypać 1-2 łyżki bułki tartej. Z przygotowanej masy wyrobić
kotlety. Lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej.
Kotlety smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Najlepiej pod
koniec smażenia, widelec wbić w środek mięsa, aby wypłynął nadmiar wody.
Mieszanie składników |
Smażenie kotletów mielonych |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz