Zupa gulaszowa to danie idealne na chłodne, jesienne dni.
Poniższa zupa w smaku jest lekko ostra i pikantna. Prosta do przygotowania oraz
bardzo smaczna. Nie jestem wielbicielką zup, ale gulaszowa bardzo przypadła mi
do smaku :)
Składniki na porcję dla 4-5 osób:
1 l wody
0,5 kg łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów krojonych
3 średniej wielkości ziemniaki
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
posiekana zielona pietruszka do dekoracji
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę
obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Paprykę umyć, odciąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę. Do garnka wlać
odrobinę oleju. Cebulę i czosnek lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso i
wsypać przyprawy (paprykę ostrą, słodką, wędzoną, sól oraz pieprz). Całość
wymieszać i smażyć do lekkiego zarumienia. Na sam koniec dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, dodać pomidory
z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 1 godziny na
średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejszą
kostkę. Na sam koniec do zupy wsypać ziemniaki i całość jeszcze gotować 30
minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką.
Pomysł na przepis STĄD
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz