Frytki z batatów wraz z dodatkiem sezamu to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo sycący wegetariański obiad. Całe danie jest przygotowane w piekarniku. Batatów przed pieczeniem nie trzeba obgotowywać. Pamiętajcie o tym, że frytki przygotowane w piekarniku nie będą tak mocno chrupiące, jak te usmażone na głębokim tłuszczu :)
Składniki na porcję dla 2 osób:
3 średniej wielkości bataty
2 łyżki pikantnego oleju*
2 łyżki jasnego sezamu
1 płaską łyżeczki soli, np. himalajskiej różowej
*jeżeli nie macie takiego oleju to dodajcie zwykły olej + 1 łyżeczkę ostrej papryki
Bataty umyć, obrać, pokroić w plasterki, a następnie w słupki. Przygotowane bataty przesypać do miski. Dodać sezam, sól i olej. Całość dokładnie wymieszać. Przygotowane bataty przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 195°C (do lekkiego zarumienienia). Czas pieczenia może być o wiele dłuższy, jeśli będziecie mieć grube słupki. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz