Strony

poniedziałek, 13 marca 2017

Chlebek bananowy


Jeżeli macie bardzo dojrzałe banany (z ciemną skórką) to będą one idealne do chlebka bananowego. Warto dodać, że chlebek bananowy to wypiek na pograniczu pieczywa, a ciasta. Lekko wilgotny w środku i z chrupiącą skórką. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Uwaga: do przyrządzenia bananowego chlebka nie będziecie potrzebować miksera :)



Składniki na foremkę keksową o długości 25 cm:
2 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki pszennej (220 g)
3 garście płatków migdałowych
2 łyżki cukru, np. ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml oleju
szczypta soli


Banany obrać ze skórki, pokroić w grube plasterki i delikatnie rozgnieść za pomocą widelca (maja być widoczne małe kawałki banana). Do bananów dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać 2 garście płatków migdałowych. Ponownie wymieszać. Powstanie bardzo gęste ciasto. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć ciasto. Na sam wierzch posypać pozostałe płatki migdałowe. Piec około 1 godzinę w 180°C (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony chlebek przełożyć na kratkę i poczekać, aż ostygnie. 





Przepis STĄD

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz