Dodatek idealny do gulaszu jak i pieczonego mięsa - kluski francuskie kładzione przygotowane z mąki, mleka, masła klarowanego i jajek. Proste do przyrządzenia, miękkie i bardzo smaczne! Jasne w kolorze oraz delikatne w smaku :)
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 szklanki mąki pszennej (około 220 g)
1/2 szklanki mleka
3 jajka (rozmiar m)
3 łyżki masła klarowanego (60 g)
sól do smaku
Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać z mlekiem. Następnie do innej (najlepiej wysokiej) miski wsypać szklankę mąki i dodać masę jajeczną oraz roztopione, ostudzone masło klarowane. Za pomocą trzepaczki, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę (0,5 szklanki) oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem namoczyć łyżkę we wrzącej wodzie. Gotować na średnim ogniu około 1-2 minuty, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Przełożyć do miski. Ewentualnie dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i całość delikatnie wymieszać (dodatek masła spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie).
You actually make it appear so easy together with your presentation however
OdpowiedzUsuńI to find this topic to be actually something which I feel
I would never understand. It sort of feels too complicated and
very wide for me. I am having a look ahead in your subsequent post, I will attempt to get the
dangle of it!
Masakra. Wyszla pianka zamiast klusek. Rozwaliło się wszystko. Musiałam dodac masla i mąki.
OdpowiedzUsuńA na jakim ogniu kluski były gotowane? Wydaje mi się, że na dużym + były gwałtownie wyciągane z wody. Takie kluski należy gotować na średnim lub nawet małym ogniu. Następnie delikatnie przełożyć na talerz, ponieważ gorące kluski są bardzo delikatne w konsystencji.
UsuńW przepisie jest masło(3 łyżki masła klarowanego (60 g)), a już się go do ciasta nie dodaje.
OdpowiedzUsuńUzupełniłam przepis. Masło należy rozpuścić i dodać do mąki z masą jajeczną.
Usuń