Duszona karkówka podana z sosem miodowo-musztardowym to pomysł na niedzielny obiad. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Sos idealnie komponuje się z przesmażonym i duszonym mięsem. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki na 4-6 porcji:
1 kg karkówki
sól, pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
2 szklanki wody
sos musztardowo-miodowy
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżeczki miodu, np. rzepakowego
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki śmietany 22%
sól do smaku
Dzień przed podaniem, mięso umyć, osuszyć, pokroić na 6 kawałków. Każdy kawałek przyprawić z obu stron: solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso wstawić do lodówki na całą noc, aby "przeszło" przyprawami. Na drugi dzień, w garnku rozgrzać olej i przesmażyć każdy kawałek karkówki. Usmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Dusić 25 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Wyjąc mięso. Do sosu dodać musztardę oraz miód. W międzyczasie w połowie szklance zimnej wody rozpuścić mąkę oraz śmietanę. Całość powoli wlać do gotującego się sosu. Chwilę gotować, co jakiś czas mieszając. Gdy sos wyraźnie się zagęści to go posmakować i ewentualnie doprawić. Do gotowego sosu przełożyć karkówkę i całość jeszcze chwilę ze sobą gotować.
Mięso obsmażyć z obu stron |
Wygląd mięsa przed duszeniem i wygląd gotowego dania po zagęszczeniu sosu |
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
A ile dusić/ gotować w normalnym garnku jak się nie ma szybkowara?
OdpowiedzUsuńDusiłabym około 1,5 godziny na małym ogniu (pod przykryciem).
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, zrobię w niedzielę :)
Usuń