Pomysł na lekką, warzywną zupę – przygotowaną na bazie
wołowiny wraz z dodatkiem młodych ziemniaków, pora, marchewki oraz świeżych
pomidorów. Sycąca i bardzo smaczna. Przed podaniem, zupę należy posypać posiekanym
koperkiem. Na drugi dzień po przygotowaniu, zupa zmieni kolor na delikatnie
czerwony (przez dodatek pomidorów).
Składniki na 6 porcji:
co najmniej 0,5 kg miękkiej wołowiny bez kości
1,5 l wody
1 kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem)
1 mały por (tylko jasna część)
1 cebula
3 małe marchewki
1/4 kawałka selera
3 duże pomidory, np. malinowe
1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml)
3 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
do podania
posiekany koperek
Wołowinę umyć i przekroić na 2-3 kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać mięso (powinno być przykryte wodą!), listki laurowe oraz ziele angielskie. Mięso gotować 1,5 godziny na małym ogniu (pod przykryciem). W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Seler obrać. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Pomidory naciąć, sparzyć wrzącą wodą, pozbawić skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do ugotowanej wołowiny dodać warzywa (ziemniaki, marchewkę, pora, selera oraz cebulę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać pomidory i ewentualnie zupę mocniej doprawić. Gotować jeszcze kilka minut. Na sam koniec wlać zahartowaną śmietanę (do śmietany wlać odrobinę gorącej zupy oraz całość ze sobą połączyć), zupę wymieszać oraz zagotować.
Gotowanie wołowiny i warzyw |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz