Placuszki to pomysł na ekspresową do przygotowania przekąskę na słodko. Placki przyrządzone na bazie serka naturalnego (typu Bieluch) są miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Poniższe placki należy smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Zachęcam do przygotowania 😉
Składniki na 2 duże porcje (około 15 sztuk):
1 opakowanie serka naturalnego typu Bieluch (150 g)
0,5 szklanki mąki pszennej (75 g)
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki masła (50 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto będzie lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta). Smażyć na mniejszym ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza (spójrz na zdjęcia poniżej) - placuszki odwrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć.
Ciasto przed i po wymieszaniu |
Smażenie placuszków |
Bardzo miamusne☺
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńIdealne . Moje dzieci wręcz uwielbiają. Trzylatek typ nie jadka potrafi zjeść takich placuszków 6 szt.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło z tego powodu 😉
UsuńBardzo smaczne :) ja robiłam z bieluchem waniliowym :) dobre proporcje, nic się nie klei, bardzo dobrze się smażą :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że placuszki wychodzą idealne 😉
Usuń