Pyszne, proste i szybkie do przygotowania - lody typu kanapka. Przypadną do smaku wielbicielom masy krówkowej. Wbrew pozorom do przygotowania takiego deseru nie jest potrzebna maszynka do robienia lodów :)
Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm:
- 2 opakowania śmietany 30% (łącznie 400 g)
- 1 opakowanie masy krówkowej, np. słony karmel (400 g)
- 2 łyżki kremu czekoladowego
- 2 duże wafle
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do niej masę krówkową i krem czekoladowy. Całość delikatnie wymieszać (dosłownie chwilę, wszystkie składniki nie mogą się ze sobą połączyć!). Na dno blachy wyłożyć wafelek (ewentualnie przyciąć go do wielkości formy) i na niego wylać przygotowaną masę. Całość przykryć drugim wafelkiem. Masę wstawić do zamrażalnika. Wierzch blachy czymś przydusić, np. deską obciążoną mrożonkami. Lody kroić po kilkugodzinnym zamrożeniu (najlepiej na drugi dzień).
Zgłodniałam ;D
OdpowiedzUsuń😉
Usuń