Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na schab w sosie własnym, który możecie przygotować w zwykłym garnku. Jeżeli cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu.
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
sól, pieprz
papryka ostra
1 cebula
olej do smażenia
1,5 szklanki wody
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 1,5 szklanki - musi przykryć mięso, ewentualnie dolać trochę więcej wody) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki.
Danie przed gotowaniem |
Gotowy schab (bez zaciągniętego sosu) |
Na liście składników jest 1,5 szklanki wody. Natomiast w samym przepisie to 1,5 szklanki pojawia się dwa razy. Coś tu się rozjeżdża.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, w opisie wkradł się błąd. Powinno być tylko raz 1,5 szklanki wody. Ps. najlepiej wlać tyle wody, aby mięso było nią przykryte i podczas gotowania nie wysuszyło się. Wiadomo wszystko zależy od wielkości użytego garnka i grubości pokrojonych kawałków schabu. Pozdrawiam.
UsuńCzy zamiast wody można dodać rósołu?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak :)
Usuń