piątek, 18 kwietnia 2014

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym to świetny pomysł na niedzielny obiad. 
Pyszne, miękkie kawałki mięsa w aromatycznym sosie.
 Poniższe danie idealnie pasuje do młodych ziemniaków.


Składniki na 4 porcje:

6 mniejszych kawałków schabu (już w plasterkach)
1 cebula
sól, pieprz
papryka ostra
mąka do zagęszczenia sosu
olej




Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (około 2 szklanek) i dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki. Przygotowane mięso dusić co najmniej 1,5 godziny* na małym ogniu. 
Pod sam koniec duszenia posmakować sos i ewentualnie doprawić. Wyjąć mięso i zagęścić sos (tzn. do szklanki wsypać 2 łyżki mąki i rozmieszać je w 1/4 szklance wody; przygotowaną masę wlać do gotującego się sosu i wszystko ze sobą połączyć). Pod sam koniec dodać kawałki schabu i jeszcze chwilę gotować.




* Krótki czas duszenia może spowodować, że schab będzie twardy

Drukuj przepis