wtorek, 8 kwietnia 2014

Pieczone żeberka w lekko ostrej zalewie


Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to zachęcam do przygotowania pieczonych żeberek w lekko pikantnej (i czosnkowej) zalewie. Takie żeberka świetnie smakują podane z kapustą po bawarsku jak i ziemniakami. Warto podkreślić, że jest to danie proste i łatwe do przyrządzenia.  


Składniki na 2 porcje:
co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili
2 łyżki ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
ostra papryka


 Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup, sos sojowy, olej i  posiekany ząbek czosnku. Wszystko ze sobą połączyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (tak, aby żeberka mogły "przejść" przyprawami). Rozgrzać piekarnik do 180°C. Do naczynia żaroodpornego umieścić przyprawione żeberka i piec pod przykryciem około 50-60 minut, aż mięso będzie miękkie (ewentualnie przedłużyć czas pieczenia).  




Drukuj przepis