wtorek, 6 maja 2014

Frutti di mare w sosie śmietanowym


Dzisiaj zapraszam Was na rewelacyjny przepis na spaghetti frutti di mare, czyli z owocami morza. Warto pamiętać, że co niektórzy nie przepadają za mięczakami, skorupiakami czy małżami, ponieważ przeraża ich sam widok. W poniższym daniu kawałki owoców morza są "poukrywane" w makaronie i sosie śmietanowym, więc na pierwszy rzut oka nikt się nie zorientuje, że danie składa się z owoców morza.



Składniki:

1 opakowanie owoców morza (250 g)
pół szklanki śmietany 22% lub 30%
1 kieliszek białego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
posiekana zielona pietruszka
makaron spaghetti
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
oliwa


Owoce morza umyć i lekko osuszyć. W międzyczasie cebulę i czosnek obrać, a także drobno posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła dno patelni) i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mieszankę frutti di mare. Chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na sam koniec wlać kieliszek białego wina i dusić pod przykryciem. W międzyczasie makaron ugotować al dente i zahartować (przelać zimną wodą, aby się nie posklejał).  Gdy owoce morza będą już miękkie, dodać śmietanę. Wszystko ze sobą wymieszać, posypać zieloną pietruszką i jeszcze chwilę gotować (tzn. tak długo, aż sos lekko zgęstnieje). Na sam koniec dodać ugotowany makaron i wszystko ze sobą połączyć. Od razu podawać. 









Drukuj przepis