wtorek, 27 maja 2014

Ciasto biszkoptowe (bez tłuszczu) z truskawkami


Miękki, puszysty biszkopt z truskawkami. Znika w błyskawicznym tempie. Idealne ciasto na nadchodzący sezon truskawkowy. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek.



Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm:

300 g truskawek
1/2 szklanki mąki pszennej (75 g)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (90 g)
4 jajka (rozmiar L)
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania



Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić połówki. Białka oddzielić od żółtek. Na samym początku ubić białka na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo powoli dodawać cukier puder - miksować tak długo, aż uzyskamy jasną, puszystą i błyszczącą masę. Mąkę (pszenną oraz ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do białek dodawać (stopniowo!) przesianą mąkę, żółtka i wsypać cukier wanilinowy. Miksować na bardzo niskich obrotach (tylko do połączenia się składników!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek (można je wcześniej posypać odrobiną mąki ziemniaczanej). Piec około 30 minut w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Przygotowywanie biszkoptu

Ciasto przed i po upieczeniu






Przepis z modyfikacjami ze strony: kotlet.tv


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz