wtorek, 27 maja 2014

Ciasto biszkoptowe z truskawkami



Miękki, puszysty biszkopt z truskawkami. Znika w błyskawicznym tempie. Idealne ciasto na nadchodzący sezon truskawkowy. Przepis dodaje do akcji Milion smaków truskawek.


Składniki:

300 g truskawek
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka (rozmiar L)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania



Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na mniejsze kawałki. Białka oddzielić od żółtek. Na samym początku ubić białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier - miksować tak długo, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie powoli dodawać 2 rodzaje mąki, żółtka wraz z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Miksować na niskich obrotach. Piec około 30 minut w 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.







Milion smaków truskawek

Przepis z modyfikacjami ze strony: kotlet.tv

Drukuj przepis