sobota, 10 maja 2014

Domowe pianki obtoczone w gorzkim kakao


Pyszne, delikatne, słodkie i puszyste pianki obtoczone w gorzkim kakao. 
O wiele lepsze niż oryginał :)


Składniki:

160 g mleka skondensowanego słodkiego
190 g serka mascarpone
gorzkie kakao do obtoczenia
3 łyżeczki żelatyny 
1 łyżeczka cukru waniliowego


Do garnuszka dodać serek mascarpone i mleko skondensowane. Wszystko ze sobą wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy masa będzie już ciepła dodać cukier waniliowy i ponownie wszystko ze sobą połączyć. Na sam koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklance wrzącej wody (należy ją bardzo dokładnie rozpuścić, aby  nie było żadnych grudek). Zdjąć z ognia i mieszać tak długo, aż żelatyna połączy się z resztą składników. Przygotowaną masę zmiksować, aby była jeszcze bardziej puszysta. Prostokątną formę (np. pudełko po lodach) wyłożyć folią i przelać masę piankową. Umieścić w lodówce, aby masa zastygła. Przed podaniem wyjąć z opakowania, pokroić na zgrabne prostokąty i obtoczyć w gorzkim  kakao. 






2 komentarze:

  1. Czy po dłuższym pobycie w temp. pokojowej się nie rozpuszcza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie mogą stać w temperaturze pokojowej, byle nie na słońcu ;) Dla mnie są najsmaczniejsze od razu po wyjęciu z lodówki.

      Usuń