poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kluski francuskie kładzione


Dodatek idealny do gulaszu jak i pieczonego mięsa - kluski francuskie kładzione przygotowane z mąki, mleka, masła klarowanego i jajek. Proste do przyrządzenia, miękkie i bardzo smaczne! Jasne w kolorze oraz delikatne w smaku :)



Składniki na 3-4 porcje:
1,5 szklanki mąki pszennej (około 220 g)
1/2 szklanki mleka
3 jajka (rozmiar m)
3 łyżki masła klarowanego (60 g)
sól do smaku


Jajka wbić do miski i dokładnie wymieszać z mlekiem. Następnie do innej (najlepiej wysokiej) miski wsypać szklankę mąki i dodać masę jajeczną oraz roztopione, ostudzone masło klarowane. Za pomocą trzepaczki, całość dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut. Do dużego garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Do masy na kluski wsypać pozostałą mąkę (0,5 szklanki) oraz dodać szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Za pomocą łyżki (lub łyżeczki) nakładać porcje ciasta do wrzącej wody. Najlepiej nakładać niewielką ilość ciasta, a także należy pamiętać o tym, aby za każdym razem namoczyć łyżkę we wrzącej wodzie. Gotować na średnim ogniu około 1-2 minuty, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Przełożyć do miski. Ewentualnie dodać 1 łyżeczkę masła klarowanego i całość delikatnie wymieszać (dodatek masła spowoduje, że kluski nie przykleją się do siebie).






5 komentarzy:

  1. You actually make it appear so easy together with your presentation however
    I to find this topic to be actually something which I feel
    I would never understand. It sort of feels too complicated and
    very wide for me. I am having a look ahead in your subsequent post, I will attempt to get the
    dangle of it!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masakra. Wyszla pianka zamiast klusek. Rozwaliło się wszystko. Musiałam dodac masla i mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na jakim ogniu kluski były gotowane? Wydaje mi się, że na dużym + były gwałtownie wyciągane z wody. Takie kluski należy gotować na średnim lub nawet małym ogniu. Następnie delikatnie przełożyć na talerz, ponieważ gorące kluski są bardzo delikatne w konsystencji.

      Usuń
  3. W przepisie jest masło(3 łyżki masła klarowanego (60 g)), a już się go do ciasta nie dodaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzupełniłam przepis. Masło należy rozpuścić i dodać do mąki z masą jajeczną.

      Usuń