środa, 14 czerwca 2017

Jajecznica ze szparagami


Jajecznica ze szparagami to pomysł na smaczne i sycące śniadanie na ciepło. Uwielbiam jajecznice, ale w tym wydaniu jest jeszcze bardziej apetyczna :) Aby całe danie było treściwe to jajecznice podałam z ciemnym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.



Składniki na 1 porcje:
2 jajka (rozmiar L)
6 sztuk zielonych szparagów
sól
masło


Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ewentualnie obrać. Pokroić je na 3-4 części. Do małego garnka wlać odrobinę wody, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to przełożyć szparagi (bez główek!). Gotować kilka minut, aż do miękkości. Na sam koniec wrzucić główki szparagów i gotować jeszcze 1 minutę. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, wbić jajka. Całość posolić. Gdy jajka się zetną to przełożyć do nich ugotowane, odcedzone szparagi. Wszystko ze sobą wymieszać i od razu podawać.




Drukuj przepis