piątek, 23 czerwca 2017

Kruche ciasto (owsiane) z truskawkami


Ciasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde. Jeżeli lubicie wypieki z chrupiącym wierzchem to poniższe ciasto należy podać w dniu pieczenia :)




Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm:

kruche ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej (230 g)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich (około 165 g)
2/3 szklanki zwykłego cukru (130 g)
niepełna kostka miękkiego masła (180 g)*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa truskawkowa
0,7 kg truskawek bez szypułek
3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

do dekoracji
cukier puder
świeże truskawki

*ja wykorzystałam 140 g masła i 40 g musu kokosowego, ponieważ nie miałam tyle masła :)



Wszystkie składniki na kruche ciasto przełożyć do miski. Masło ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie) wszystkie składniki wymieszać ze sobą, tworząc kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie przełożyć połowę kruchego ciasto. Spód lekko ubić. Truskawki pokroić na mniejsze części (połówki) i wymieszać je ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowane owoce przełożyć na kruchy spód. Na sam koniec, wierzch ciasta posypać pozostałą kruchą masą. Delikatnie wyrównać i lekko ubić. Przygotowane ciasto piec około 35-40 minut w 180ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić świeżymi truskawkami.


Od lewej strony: składniki na spód przed i po wymieszaniu
Od lewej strony: truskawki ze skrobią ziemniaczaną; kruszonka przed pieczeniem i po upieczeniu






Przepis STĄD

Drukuj przepis