sobota, 3 czerwca 2017

Sernik z galaretką i truskawkami


Sernik z galaretką i truskawkami to pomysł na ciasto na zimno, które w smaku jest idealne - nie za słodkie i naprawdę sycące. Najlepiej sernik na zimno przygotować dzień przed podaniem, ponieważ wszystkie warstwy muszą mocno stężeć. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta na zimno to zajrzyjcie TUTAJ



Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:
2 galaretki o smaku truskawkowym + 0,5 l wrzącej wody
1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (gęstego!!)
1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (150 g)
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
1 opakowanie okrągłych biszkoptów (100 g)
truskawki (co najmniej 0,5 kg)


Truskawki umyć, osuszyć i odciąć z nich szypułki. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance wody. Odstawić do ostudzenia. Galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Twaróg, jogurt, mleko i cukier puder przełożyć do miski. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać ostudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno spód jak i boki). Na dnie ułożyć biszkopty, a po bokach połówki truskawek (stroną przecięcia do ściany foremki). Następnie delikatnie wylać masę sernikową. Wyrównać i wstawić do lodówki. Po lekkim schłodzeniu na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Stopniowo wlewać galaretkę (najlepiej najpierw delikatnie przykryć truskawki i sernik wstawić do lodówki; gdy masa stężeje ponownie wlać odrobinę galaretki itd.). Gotowy sernik przechowywać w lodówce. Kroić po stężeniu (najlepiej na drugi dzień).

Od lewej: układanie biszkoptów, masa serowa i układanie truskawek





Drukuj przepis