czwartek, 15 czerwca 2017

Koktajl owsiany (banan, brzoskwinie i truskawki)


Pomysł na gęsty, sycący koktajl owocowy, który został przygotowany na bazie mleka ryżowego wraz z dodatkiem płatków owsianych oraz banana, brzoskwiń i truskawek. Polecam do koktajlu nie dodawać ani grama cukru, ponieważ dojrzały banan, odda całą swoją słodycz :)



Składniki na 2 duże porcje:
250 g truskawek bez szypułek
1 duży, dojrzały banan
2 brzoskwinie (lub brzoskwinia i nektarynka)
1 szklanka mleka roślinnego, np. ryżowego
4 płaskie łyżki płatków owsianych górskich


Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze części. Do kielicha blendera przełożyć truskawki i wlać 1/2 szklanki mleka ryżowego. Całość zblendować. Następnie wsypać płatki owsiane i ponownie zmiksować. Przygotowaną masę truskawkową przelać do szklanek. Banana obrać i drobniej pokroić. Brzoskwinie przeciąć na pół, usunąć pestki i pokroić owoce na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć banana, brzoskwinie, wsypać 2 łyżki płatków owsianych i wlać pozostałą ilość mleka ryżowego. Całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masę przelać do szklanek (wlać na masę truskawkową). Koktajl od razu podawać (z czasem żółta masa lekko ściemnieje - ale smaku nie zmieni). 



Drukuj przepis