poniedziałek, 28 listopada 2016

Zupa gulaszowa


Zupa gulaszowa to danie idealne na chłodne, jesienne dni. Poniższa zupa w smaku jest lekko ostra i pikantna. Prosta do przygotowania oraz bardzo smaczna. Nie jestem wielbicielką zup, ale gulaszowa bardzo przypadła mi do smaku :)


Składniki na porcję dla 4-5 osób:
1 l wody
0,5 kg łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów krojonych
3 średniej wielkości ziemniaki
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
posiekana zielona pietruszka do dekoracji


Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Paprykę umyć, odciąć gniazda nasienne i pokroić ją w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Cebulę i czosnek lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso i wsypać przyprawy (paprykę ostrą, słodką, wędzoną, sól oraz pieprz). Całość wymieszać i smażyć do lekkiego zarumienia. Na sam koniec dodać paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, dodać pomidory z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 1 godziny na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obrać, umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Na sam koniec do zupy wsypać ziemniaki i całość jeszcze gotować 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. 




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis