czwartek, 24 listopada 2016

Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami


Zapiekanka makaronowa z udkami kurczaka i pieczarkami to pomysł na prosty obiad. Wystarczy lekko ugotować makaron, podsmażyć mięso i całość zalać sosem przygotowanym na bazie mleka oraz podsmażonych pieczarek. Makaron po upieczeniu będzie miękki i aromatyczny. Zapiekanka najlepiej smakuje na drugi dzień. Najlepiej podgrzewać ją pod przykryciem.



Składniki na porcję dla 5-6 osób:
około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
360 g makaronu, np. kolorowe świderki (waga przed ugotowaniem!)
50 g parmezanu
300 g pieczarek
1 mała cebula
3 szklanki mleka
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz



Udka umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Makaron ugotować na al dente. Odcedzić. Na patelnię przełożyć masło. Gdy się rozpuści to dodać pokrojone udka z kurczaka. Lekko podsmażyć. W międzyczasie cebulkę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Mięso przełożyć na talerz i na tą samą patelnię przełożyć cebulkę oraz pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, aż pieczarki puszczą sok. Następnie do pieczarek wsypać mąkę. Wymieszać. Chwilę smażyć. Na sam koniec wlać mleko i całość przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji i zgęstnienia sosu. Ugotowany makaron i podsmażone udka przełożyć do miski. Całość zalać większością sosu z patelni. Wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec wlać pozostały sos i całość posypać parmezanem. Piec około 30 minut w 180°C. Zapiekanka powinna lekko się zarumienić. 







Pomysł na przepis z książki "Mała wielka uczta" Pauliny i Michała Stępień

Drukuj przepis