poniedziałek, 14 listopada 2016

Barszcz czerwony na zakwasie


Barszcz czerwony - zupa idealna na święta jak i w chłodne dni, ponieważ jest lekko pikantna, ostra oraz czosnkowa w smaku. Barszcz czerwony idealnie smakuje podany z uszkami lub pasztecikami. Do przygotowania barszczu będziecie potrzebować domowego zakwasu buraczanego, który jest bardzo prosty do przyrządzenia, ale niestety wymaga długiego czasu kiszenia (co najmniej 7 dni). 


Składniki:
1,5 l wody
4 buraki
1 marchewka
1 cebula
4 ząbki czosnku 
kilka listków laurowych
kilka kulek pieprzu
opcjonalnie kilka suszonych grzybków*
do smaku: sól, pieprz, cukier, sok z cytryny


Suszone grzyby zalać wrzącą wodą. Buraki umyć, odciąć końcówki, dokładnie obrać i przekroić na 4 części. Marchewkę umyć, obrać i przeciąć na 2 części. Cebulę i czosnek obrać. Do garnka przełożyć warzywa, odsączone grzyby, listki laurowe i kulki pieprzu. Całość zalać wodą. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Barszcz powinien lekko bulgotać. Gdy warzywa będą miękkie to do barszczu wlać zakwas buraczany. Garnek zdjąć z ognia. Wymieszać i całość doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ewentualnie sokiem z cytryny. 





Drukuj przepis