niedziela, 28 grudnia 2014

Paszteciki z mięsem


Paszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu.  Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy najdzie Was ochota na domowe paszteciki będziecie mogli zajadać się świeżymi drożdżowymi kąskami. Najlepiej, aby po wyjęciu ich z zamrażalnika odczekać 2-3 godziny, a następnie ponownie wstawić je do piekarnika i lekko podgrzać. 


Składniki:

farsz
1/2 kg mięsa wieprzowego, np. karkówki
1 cebula
1 marchewka
2 liście laurowe 
kilka ziarenek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa

ciasto
450 g mąki (ja użyłam 350 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki)
1 opakowanie suszonych drożdży
1 całe jajko + 1 żółtko
180 ml mleka
75 g masła
3 łyżeczki cukru
gałka muszkatołowa
sól

olej do smażenia
1 roztrzepane jajko


Dzień wcześniej przygotować farsz: do garnka wlać wodę i włożyć umyte mięso. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i obrana marchewkę. Posolić oraz popieprzyć. Gotować na średnim ogniu. Gdy mięso i marchewką będą miękkie, wyjąć je z garnka. Za pomocą maszynki zmielić mięso i marchewkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista przełożyć ją do farszu. Wymieszać. Przygotowany farsz posmakować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Farsz musi być wyrazisty w smaku. 



Na drugi dzień przygotować ciasto drożdżowe. Do miski wsypać mąkę i suszone drożdże. Wymieszać ze sobą. Następnie dodać 1 całe jajko i 1 żółtko, rozpuszczone (letnie!) masło i letnie mleko. Na sam koniec dodać szczyptę soli i odrobinę gałki muszkatołowej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Następnie przygotowaną masę przesypać na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt mocno się kleić to podsypać odrobiną mąki. Przygotowane ciasto wstawić do miski i przykryć czystym ręcznikiem. Pozostawić do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).


Ciasto przed wyrośnięciem

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie ułożyć fars. Przygotowane ciasto przełożyć na farsz i zawinąć, formułując rulon. Za pomocą noża pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15-20 minut w 180ºC (tak długo, aż paszteciki uzyskają złoty kolor). 




Drukuj przepis