środa, 10 stycznia 2018

Klopsiki w zalewie octowej


Klopsiki w zalewie octowej to przekąska na słono idealna na imprezę. Klopsiki są lekko kwaśne, a zarazem wyraziste w smaku. Pamiętajcie o tym, aby mięso na klopsiki dosyć mocno doprawić, ponieważ za mała ilość przypraw spowoduje, że mięsne kuleczki będą mdłe w smaku. 




Składniki na dwa 0,5 l słoiki:

klopsiki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

zalewa
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu 
3-4 łyżki zwykłego cukru
1 biała cebula
3-4 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
kilka kulek pieprzu
sól do smaku


Czerstwą bułkę zalać wrzącą wodą i lekko czymś przydusić. Gdy bułka będzie miękka to odlać nadmiar wody. Do miski przełożyć mielone mięso, wbić jajko, wsypać przyprawy (sól, pieprz) oraz dodać namoczoną bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować klopsiki, które należy obtoczyć w bułce tartej. Na patelnię wlać olej. Przygotowane klopsiki usmażyć z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotować zalewę octową: cebulę obrać, pokroić w piórka i przelać wrzącą wodą. Do rondelka wlać wodę, ocet i dodać przyprawy (listki laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu i wsypać sól do smaku). Całość zagotować. Następnie dodać pokrojoną cebulkę i gotować około 3-4 minut. Usmażone klopsiki przełożyć do słoików i zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić i pozostawić do ostygnięcia. Przygotowane klopsiki muszą "przeleżeć" co najmniej 24 godziny. Słoiki przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. 

Smażenie klopsików