wtorek, 23 stycznia 2018

Zupa z soczewicą i ananasem


Zupa, która składa się tylko z kilku składników: pomidorów z puszki, świeżego ananasa, cebuli, czosnku i czerwonej soczewicy. Wbrew pozorom jest sycąca i pyszna w smaku. Nie jestem wielbicielką zup, ale połączenie pomidorów i świeżego ananasa skradło moje serce, dlatego zapraszam Was do przygotowania poniższej zupy. Nie pomijajcie kuminu, ponieważ dodaje lekkiej, orientalnej nuty 😋



Składniki na 4 porcje:
1 l wody
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
1/4 dużego, świeżego ananasa
3/4 szklanki czerwonej soczewicy (120 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
odrobina oleju
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
szczypta cynamonu
1 łyżeczka kuminu rzymskiego

do dekoracji
posiekana, zielona pietruszka


Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać do niej przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, cynamon oraz kumin) oraz czosnek. Całość chwilę smażyć. Następnie wlać wodę, dodać pomidory z puszki i opłukaną (w zimnej wodzie) soczewicę. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości soczewicy. Na sam koniec dodać obranego i pokrojonego na małe kawałki ananasa. Gotować jeszcze kilka minut. Gotować zupę posmakować i ewentualnie mocniej doprawić. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.  

Od lewej strony: podsmażanie cebuli, czosnku oraz przypraw; gotowanie zupy i na sam koniec dodawanie pokrojonego ananasa



Przepis STĄD