wtorek, 9 stycznia 2018

Gulasz z indyka z porem i papryką


Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania delikatnego, aromatycznego gulaszu z indyka wraz z dodatkiem cebuli, pora oraz papryki. Prosty do przygotowania i bardzo smaczny. Poniższy gulasz podałam z mieszanką kasz z dodatkiem czerwonego ryżu. Dodatkowo przed podaniem, całość posypałam posiekaną natką pietruszki. 



Składniki na 6 porcji:
1 kg udźca z indyka
1 duży por (biała część)
1 duża, czerwona papryka
1 cebula
2-3 szklanki wody
sól, pieprz
papryka ostra 
odrobina oleju
2-3 łyżki śmietany 18%

do dekoracji
posiekana natka zielonej pietruszki


Mięso z indyka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić sola, pieprzem oraz ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w cienkie talarki. Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać paprykę oraz por. Całość chwilę smażyć. Przygotowane warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie odrobinę oleju. Przełożyć przyprawione kawałki indyka. Przesmażyć z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia. Następnie przełożyć podsmażone warzywa i wlać wodę (powinna przykryć mięso). Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich składników (około 1 godziny). Na sam koniec dodać śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową!) i całość posypać posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie sos zagęścić (np. mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody). Gulasz podawać z kaszą lub ryżem.