środa, 17 stycznia 2018

Zupa forszmak z indykiem


Zapraszam Was do przygotowania błyskawicznej, dietetycznej zupy forszmak przyrządzonej na bazie przecieru pomidorowego wraz z dodatkiem kukurydzy, ogórków kiszonych, świeżej papryki i piersi z indyka. Zupa jest prosta do przygotowania i bardzo smaczna. 




Składniki na porcję dla 4-5 osób:
250 g przecieru pomidorowego
1 l wody
0,5 kg  filetu z indyka
250 g pieczarek
1 duża cebula
1 duża, czerwona papryka
3 ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
papryka słodka
papryka ostra

do zagęszczenia
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej


Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na dno garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pieczarki. Chwilę smażyć. Gdy lekko zmienioną kolor to dodać paprykę i wsypać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz słodką. Ponownie chwilę smażyć. Następnie całość zalać wodą i przecierem pomidorowym. Dodać mięso z indyka. Gotować kilkanaście minut na średnim ogniu. Na sam koniec dodać kukurydzę i ogórki kiszone. Gotować jeszcze kilka minut. W międzyczasie przygotować zasmażkę: rozpuścić masło i wsypać mąkę. Chwilę smażyć. Do zasmażki wlać odrobinę zupy. Zagotować i przelać ją do zupy. Gotową zupę ponownie zagotować i ewentualnie doprawić przyprawami.  

Podsmażanie warzyw

Gotowanie zupy


Przepis STĄD