poniedzia艂ek, 8 stycznia 2018

Ciasteczka cytrynowe


Poni偶sze ciasteczka cytrynowe skradn膮 serce fanom kruchych s艂odko艣ci 馃槉 Chrupi膮ce z zewn膮trz i lekko mi臋kkie w 艣rodku. Bardzo 艂atwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie si臋 piek膮 i 艣wietnie smakuj膮 tu偶 po upieczeniu. 




Sk艂adniki na 30-40 ciasteczek:
3/4 kostki mas艂a (150 g)
2/3 szklanki drobnego cukru (120 g)
niepe艂ne 2 szklanki m膮ki pszennej (250 g)
1 jajko (rozmiar L)
starta sk贸rka z 2 cytryn
1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego)
 lub kilka kropelek aromatu cytrynowego

do obtoczenia
kilka 艂y偶ek drobnego cukru do wypiek贸w



Cytryny sparzy膰 wrz膮c膮 wod膮 i zetrze膰 z nich sk贸rk臋 (tylko 偶贸艂t膮 cz臋艣膰; na tarce o 艣rednich oczkach). Do misy robota kuchennego prze艂o偶y膰 posiekane mas艂o i wsypa膰 drobny cukier. Ca艂o艣膰 ze sob膮 zmiksowa膰, a偶 do powstania jasnej, puszystej masy. Nast臋pnie wsypa膰 m膮k臋, proszek do pieczenia, start膮 sk贸rk臋 z cytryn, wla膰 ekstrakt oraz wbi膰 jajko. Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰 ze sob膮. Przygotowane ciasto prze艂o偶y膰 na blat kuchenny opr贸szony m膮k膮. Przygotowane ciasto podzieli膰 na 2 cz臋艣ci. Z ka偶dej cz臋艣ci uformowa膰 wa艂ek i pokroi膰 na mniejsze kawa艂ki. Za pomoc膮 d艂oni uformowa膰 kulki, kt贸re nale偶y lekko sp艂aszczy膰 oraz z jednej strony obtoczy膰 w drobnym cukrze. Przygotowane ciasteczka prze艂o偶y膰 na form臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia (warstw膮 cukrow膮 do g贸ry). Piec oko艂o 15-20 minut w 180潞C (a偶 do lekkiego zez艂ocenia). Po upieczeniu, ostudzi膰. Przechowywa膰 w zamykanym pojemniku.

Od g贸ry: obtaczanie ciasteczek, przed i po upieczeniu






Przepis ST膭D