poniedziałek, 8 stycznia 2018

Ciasteczka cytrynowe


Poniższe ciasteczka cytrynowe skradną serce fanom kruchych słodkości 😊 Chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Bardzo łatwe do przygotowania. Ciasteczka idealnie się pieką i świetnie smakują tuż po upieczeniu. 




Składniki na 30-40 ciasteczek:
3/4 kostki masła (150 g)
2/3 szklanki drobnego cukru (120 g)
niepełne 2 szklanki mąki pszennej (250 g)
1 jajko (rozmiar L)
starta skórka z 2 cytryn
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (ewent. waniliowego)
 lub kilka kropelek aromatu cytrynowego

do obtoczenia
kilka łyżek drobnego cukru do wypieków



Cytryny sparzyć wrzącą wodą i zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część; na tarce o średnich oczkach). Do misy robota kuchennego przełożyć posiekane masło i wsypać drobny cukier. Całość ze sobą zmiksować, aż do powstania jasnej, puszystej masy. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, startą skórkę z cytryn, wlać ekstrakt oraz wbić jajko. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć oraz z jednej strony obtoczyć w drobnym cukrze. Przygotowane ciasteczka przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia (warstwą cukrową do góry). Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu, ostudzić. Przechowywać w zamykanym pojemniku.

Od góry: obtaczanie ciasteczek, przed i po upieczeniu






Przepis STĄD