piątek, 15 kwietnia 2016

Ciasto kokosowo-budyniowe


Kruche ciasto z budyniem i masą kokosową to wypiek idealny do weekendowej kawy. Ciasto jest bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania :) Poniższe ciasto podarowałabym swojej siostrze, ponieważ uwielbia wiórki kokosowe. Ponadto ciasto kokosowo-budyniowe to świetny wypiek na poprawę humoru w chłodny, deszczowy dzień, ponieważ swoim kolorem i zapachem zachęca do jedzenia. Przepis dodaję do akcji "Piecz... od tak... prosto od serca"




Składniki na blaszkę 20 x 40 cm*:

spód
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru
3 jajka (rozmiar m lub l)

masa budyniowa
5 szklanek mleka (1,25 l)
3 łyżki zwykłego cukru

masa kokosowa
2 jajka (rozmiar l)
200 g wiórków kokosowych
1/2 kostki masła (100 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru


Na samym początku przygotować spód ciasta. Składniki zagnieść ze sobą. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki. W międzyczasie do rondelka wlać 4 szklanki mleka. Wsypać cukier. W pozostałej szklance rozrobić budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlać masę budyniową. Gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Budyń musi być dosyć gęsty. Ostudzić. Na samym końcu przygotować masę kokosową. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli wsypywać cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Na sam koniec dodać żółtka, wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie spód do ciasta rozwałkować i przełożyć na blaszkę, rozsmarować budyń, a na sam wierzch położyć masę kokosową (należy ją rozsmarować równomiernie!). Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 50-60 minut. Wierzch ciasta musi się zarumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Kroić dopiero po wystudzeniu. 







*ciasto przygotowałam w nieco krótszej formie (20 x 30 cm), dlatego jest takie wysokie

Drukuj przepis