sobota, 2 kwietnia 2016

Pasta tuńczykowo-pietruszkowa


Pasta tuńczykowo-pietruszkowa to pomysł na zdrową pastę na kanapki. Zielona pietruszka świetnie smakuje z tuńczykiem. Jestem pewna, że polubicie poniższą pastę, ponieważ jest błyskawiczna w przygotowaniu :)


Składniki na porcję dla 2 osób:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (wtedy pomijamy oliwę z oliwek!)
połowa pęczka zielonej pietruszki (30 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz


Tuńczyka odsączyć. Jeżeli pastę chcecie przygotować z tuńczyka w oleju to pozostawcie trochę zalewy . Pietruszkę umyć, osuszyć. Do kielicha blendera dodać pietruszkę i obrany ząbek czosnku. Wlać 1 łyżkę oliwy. Całość ze sobą zblendować. Tuńczyka przełożyć do miseczki, dodać pietruszkę zmiksowaną z czosnkiem. Wlać 2 łyżki oliwy lub zalewę z puszki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystko ze sobą wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolać trochę oliwy z oliwek. Podawać z ciemnym pieczywem.





Drukuj przepis