sobota, 30 kwietnia 2016

Brownie z burakami


Ciasta z dodatkiem warzyw potrafią zrobić furorę na rodzinnym stole. Pewnie każdy z Was słyszał już o cieście lub muffinkach marchewkowych. Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli. Dzisiaj zachęcam do przygotowania brownie ze startymi, ugotowanymi burakami. Jestem przekonana, że goście nie zorientują się, że jedzą buraczki :) Poniższe ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne i bardzo czekoladowe. Dodatkowo do jego przygotowania nie potrzebujecie miksera!


Składniki na blaszkę 20 x 30 cm:
2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (250 g)
1 szklanka mąki pszennej (150 g)
1 szklanka drobnego cukru (200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/4 kostki masła (250 g)
4 mniejsze podłużne buraki (250 g)
3 duże jajka



Buraki upiec w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem, około 90 minut w 180°C; po upieczeniu obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach; najlepiej upiec większą ilość buraków i wykorzystać je do innych dań). Masło rozpuścić w małym rondelku. Zdjąć z ognia. Czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Połamaną czekoladę dodać do gorącego masła. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie wlać masę z rondelka i wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 165°C. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut (aż do momentu, gdy patyczek nie będzie przywierał do surowego ciasta). Upieczone ciasto ostudzić. Kroić po wystudzeniu.







Przepis na ciasto ze strony Moje Wypieki

Drukuj przepis