czwartek, 7 kwietnia 2016

Szynka z pastą jajeczną w galarecie


Szynka z pastą jajeczną w galarecie to pomysł na przekąskę na zimno, która świetnie smakuje na świątecznym stole. Proste i bardzo smaczne połączenie składników. Szynka zalana galaretką dłużej zachowuje świeżość, ponieważ nie wysycha. Jeżeli macie ochotę na inne przekąski na zimno zalane galaretką to zachęcam do przygotowania rybnych tymbalików bądź drobiowych galaretek z warzywami.



Składniki:

8-10 plasterków szynki konserwowej
5-6 jajek ugotowanych na twardo
2-3 łyżki majonezu
szczypiorek (wg uznania)
sól, pieprz

galaretka
3 szklanki wywaru warzywnego bądź rosołu
5 płaskich łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka octu
1 białko

do dekoracji
szczypiorek
rzeżucha




Wywar bądź rosół przecedzić przez sito wyłożone gazą. Wlać lekko roztrzepane białko i ocet. Całość wstawić na gaz. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Ponownie przecedzić. Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją w sklarowanym wywarze. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. W międzyczasie jajka obrać, drobno pokroić (jedno jajko pozostawić do dekoracji!). Wsypać do miski. Dodać posiekany szczypiorek oraz majonez. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Szynkę konserwową posmarować farszem jajecznym. Zrolować, tworząc trójkąt. Ewentualnie kawałki szynki związać szczypiorkiem. Przygotowaną szynkę ułożyć na półmisku. Jajko przekroić na mniejsze części. Przygotowane kawałki ułożyć obok szynki. Całość zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka stężeje. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem lub rzeżuchą. Przekąska najlepiej smakuje podana schłodzona. 





Drukuj przepis