niedziela, 10 kwietnia 2016

Sos beszamelowy




Czas na podstawowe przepisy :) Sos beszamelowy do dodatek idealny do zapiekanek, mięsa jak i gotowanych warzyw. Łatwy i szybki do przyrządzenia. W przypadku tego sosu najważniejsze jest bardzo dokładne wymieszanie mąki oraz zachowanie odpowiednich proporcji składników. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt gęsty to dolejcie trochę zimnego mleka. Warto wspomnieć, że poprzez dodanie, np. koncentratu pomidorowego lub sera możecie otrzymać inne smaki poniższego sosu. Pamiętajcie, zimny sos mocno zgęstnieje! Wystarczy go podgrzać i stanie się płynny :)





Składniki na porcję dla 3-4 osób:
około 1,5-2 szklanki zimnego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
odrobina gałki muszkatołowej


W garnku lub na patelni rozpuścić masło. Następnie wsypać mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Nie może być żadnych grudek! Smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zmienić kolor. Następnie wlać 1,5 szklanki zimnego mleka. Sos od razu doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Na początku może się Wam wydawać, że sos jest za rzadki…ale im dłużej będzie gotowany, tym bardziej zgęstnieje. Pod sam koniec, sos należy ciągle mieszać, aby się nie przypalił. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolejcie pozostałą część mleka. Na sam koniec dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Sos posmakować, ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.





Drukuj przepis