Kokosowe kuleczki jaglane to pomysł na nieco zdrowsze a'la rafaello. Wbrew pozorom kasza jaglana nie jest tutaj mocno wyczuwalna. Kuleczki w smaku są lekko słodkie, a cała masa jest bardzo delikatna. Jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjne rafaello to zachęcam do przygotowania kuleczek z TEGO przepisu. Kokosowe kuleczki jaglane najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ muszą być mocno schłodzone.
Składniki na 18-20 kuleczek:
18-20 migdałów
2/3 szklanki cukru pudru
1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych
2 łyżki malibu
1 łyżka oleju kokosowego
100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki)
1 szklanka wody
szczypta soli
szczypta soli
Kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię. Prażyć do momentu,
aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Uprażoną kaszę wsypać na sitko i przelać
wrzątkiem. Następnie wsypać ją do garnka. Zalać 1 szklanką wody i lekko
posolić. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy cała woda wyparuje to
garnek zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Kaszę lekko ostudzić. Do miski wsypać
wiórki kokosowe, letnią kaszę jaglaną, cukier puder i wlać olej kokosowy oraz
malibu. Za pomocą miksera wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Musi utworzyć
się zwarta i lekko lepka masa. Jeżeli według Was masa jest za mokra to dodajcie
wiórki kokosowe. Migdały zalać wrzącą wodą. Po 10 minutach odlać wodę i obrać
migdały z łupinek. Z masy jaglanej formować kuleczki. Do środka każdej z nich dodać
obranego migdała. Przygotowane kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Podawać
mocno schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz