czwartek, 21 kwietnia 2016

Pizza z kurczakiem gyros


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania domowej pizzy z dużą ilością mięsa drobiowego i sera. Jestem pewna, że taka pizza przypadnie do smaku osobom, które uwielbiają mięso przyprawione w mieszance gyros.  Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) 



Składniki na pizzę dla 4 osób:

spody do pizzy, np. z tego przepisu

sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe)
1 czerwona cebula
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
przyprawa do mięsa gyros
olej do przesmażenia mięsa
sól, pieprz
zioła prowansalskie

starty żółty ser*
ser feta*
ewentualnie parmezan*



Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą do mięsa gyros, solą oraz pieprzem. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi pomidorami. Następnie ułożyć usmażone kawałki udek z kurczaka, pokrojoną cebulę i kawałki sera feta. Całość posypać ziołami prowansalskimi, startym żółtym serem i ewentualnie parmezanem. Przygotowaną pizzę zapiekać około 15-18 minut w 180°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Przed podaniem udekorować listkami bazylii. Pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, jogurtowym.





* ilość według uznania

Drukuj przepis