poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sos pomidorowy - idealny do pizzy


 
 
Sos pomidorowy - idealna baza na spód do pizzy
 
Składniki:
 
5 dosyć dużych pomidorów malinowych
biała część pora
1 papryczka chili
2 cebulki
sól, pieprz czarny
goździki
ocet
cukier
cynamon
 
1. Pomidory myjemy, nacinamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w wodzie na kilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki.
 

 
 
2. Pomidory, chili, pora i cebulkę drobno pokroić.
 

 
3. Za pomocą blendera wymieszać ze sobą wszystkie warzywa.
 
 
4. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, cukrem i octem. Dodać kilka goździków i ponownie wszystkie ze sobą zmiksować.
 

 
5. Gotować co najmniej 1 godzinę (na małym ogniu, co jakiś czas mieszając), aż sos lekko zgęstnieje.
 
 
6. Gorący sos wlać do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.
 

Drukuj przepis