Sos pomidorowy - idealna baza na spód do pizzy
Składniki:
5 dosyć dużych pomidorów malinowych
biała część pora
1 papryczka chili
2 cebulki
sól, pieprz czarny
goździki
ocet
cukier
cynamon
1. Pomidory myjemy, nacinamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w wodzie na kilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki.
2. Pomidory, chili, pora i cebulkę drobno pokroić.
3. Za pomocą blendera wymieszać ze sobą wszystkie warzywa.
4. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem, cukrem i octem. Dodać kilka goździków i ponownie wszystkie ze sobą zmiksować.
5. Gotować co najmniej 1 godzinę (na małym ogniu, co jakiś czas mieszając), aż sos lekko zgęstnieje.
6. Gorący sos wlać do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz