sobota, 18 stycznia 2014

Piersi kurczaka w szpinaku

 
Piersi kurczaka w szpinaku


Jako dziecko nie przepadałam za szpinakiem. O dziwo, zasmakował mi dopiero wtedy, gdy sama go przygotowałam. Według mnie do tego warzywa idealnie pasuję czosnek i dzięki niemu szpinak nie jest mdły. Piersi kurczaka w szpinaku to ciekawe danie na  błyskawiczną kolację dla dwojga.





Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
200 g mrożonego szpinaku*
50 ml śmietany 30%
pikantna mieszanka pieprzu
sól
sól czosnkowa
olej

1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać trochę oleju i za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć.

2. Patelnię rozgrzać i usmażyć na niej przygotowane kawałki piersi z kurczaka.


3. Usmażone mięso umieścić np. na talerzu i na tej samej patelni ugotować szpinak. Podlać odrobiną wody, aby szpinaku nie przypalić. Przyprawić solą czosnkową do smaku (jeżeli nie macie takiej soli to dodajcie zwykłą sól i 1-2 ząbki świeżego, posiekanego czosnku).

4. Gdy szpinak będzie już dobry dodać śmietanę i lekko zagotować.

5. Na sam koniec wrzucić usmażone kawałki piersi z kurczaka. Wszystko ze sobą wymieszać. Od razu podawać.

 
* polecam użyć mrożonego szpinaku w liściach!

Drukuj przepis