niedziela, 26 stycznia 2014

Muffinki z truskawkami

 
Puszyste, słodkie muffinki idealne jako deser na kolację dla dwojga. Dzięki truskawkom muffinki są lekko kwaśne.
 
 
Składniki na 12 muffinek:

100 g masła
280 g mąki (tj. co najmniej 1,5 szklanki 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 jajka
180 g jogurt naturalnego
50 ml mleka
truskawki (np. z kompotu/rozmrożone)



1. Masło rozpuścić i ostudzić.

 
2. Do miski dodać suche składniki, tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia. Wszystko ze sobą wymieszać.

 
3. Następnie dodać 2 jajka, jogurt, mleko i roztopione masło.


 
4. Za pomocą miksera bądź trzepaczki wszystko ze sobą połączyć.

 
5. Rozgrzać piekarnik do 180C.

6. Przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Na wierzchu muffinek ułożyć truskawki.


7. Przygotowane muffinki piec około 20-25 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest już suche.

8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Drukuj przepis